niedziela, 21 października 2012

Kasia w kuchnii... "krówka"

Hej Kochani :)
Dzisiaj kolejny post z serii "Kasia w kuchni...". Tym razem przygotowałam dla Was przepis na ciasto krówkę. Robi je się szybko i bardzo prosto, jednak najlepiej smakuje następnego dnia

CIASTO "KRÓWKA"
Składniki:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 100g masła
- 4 łyżki miodu
- cukier waniliowy
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Masa z bitej śmietany:
- ½ litra śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do bitej śmietany


Masa krówkowa:
- 1 puszka kajmaku,
- 200g pokrojonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, migdały albo nawet wiórki kokosowe)


Przygotowanie: 

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części i wyłożyć nim 2 wcześniej przygotowane blachy.

 




Każdy placek piec około 10 minut w 170'C na złoty kolor.


Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i fixami, dodać cukier puder do smaku.



Ciasta odłożyć do wystudzenia.


Na placek wyłożyć bitą śmietanę.


Przykryć drugim plackiem


Na wierzchu rozprowadzić kajmak.



Posypać (w moim przypadku) migdałami i odstawić do lodówki najlepiej na 24h, aby ciasto zmiękło.






SMACZNEGO! :)

Na koniec muszę Was pomęczyć trochę zdjęciami Astorka, bo zrobiło się ciepło na dworze i skakał jak szalony ;)

4 komentarze:

  1. mniam, mniam! :D

    mówiłam już, że miałam kiedyś też Astora? ;) ale to było kupę czasu temu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Marzy mi się teraz takie ciacho... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie dalej stoi w lodówce :D ale jak Grzesio wróci z pracy to pewnie już go nie będzie ;)

      Usuń