Dzisiaj kolejny post z serii "Kasia w kuchni...". Tym razem przygotowałam dla Was przepis na ciasto krówkę. Robi je się szybko i bardzo prosto, jednak najlepiej smakuje następnego dnia
CIASTO "KRÓWKA"
Składniki:Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 100g masła
- 4 łyżki miodu
- cukier waniliowy
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa z bitej śmietany:
- ½ litra śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do bitej śmietany
Masa krówkowa:
- 1 puszka kajmaku,
- 200g pokrojonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, migdały albo nawet wiórki kokosowe)
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części i wyłożyć nim 2 wcześniej przygotowane blachy.
Każdy placek piec około 10 minut w 170'C na złoty kolor.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i fixami, dodać cukier puder do smaku.
Ciasta odłożyć do wystudzenia.
Na placek wyłożyć bitą śmietanę.
Przykryć drugim plackiem
Na wierzchu rozprowadzić kajmak.
Posypać (w moim przypadku) migdałami i odstawić do lodówki najlepiej na 24h, aby ciasto zmiękło.
SMACZNEGO! :)
Na koniec muszę Was pomęczyć trochę zdjęciami Astorka, bo zrobiło się ciepło na dworze i skakał jak szalony ;)
mniam, mniam! :D
OdpowiedzUsuńmówiłam już, że miałam kiedyś też Astora? ;) ale to było kupę czasu temu.
mówiłaś, mówiłaś ;)
UsuńMniam! Marzy mi się teraz takie ciacho... :)
OdpowiedzUsuńa u mnie dalej stoi w lodówce :D ale jak Grzesio wróci z pracy to pewnie już go nie będzie ;)
Usuń