Dawno nie pojawiły się na moim blogu żadne przepisy, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z naprawdę banalnym wykonaniem bardzo smacznego ciasta, które genialnie pasuje do popołudniowej kawusi ;)
W dodatku z racji mieszania kolorów ma ono bardzo efektowny wygląd.
... Zapomniałabym o jeszcze jednym - jest bardzo tanie i szybkie w wykonaniu ;) i można je zrobić zasadniczo nie wychodząc do sklepu, bo raczej większość z nas ma potrzebne składniki w domu ;)
ZEBRA
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie);
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka wody (może być gazowana);
- 1 szklanka oleju;
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki;
- 2 czubate łyżki kakao;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- aromat do ciasta lub cukier wanilinowy;
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka.
Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy.
Pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 160 C, a następnie podwyższamy do temp. 180 C i pieczemy kolejne 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Nie ma co się przejmować, że ciasto nie wychodzi nam równe, ponieważ zawsze będzie środek najwyższy z racji rozprowadzania na początku masy - jednak w żaden sposób nie zmienia to jego walorów smakowych ;)
Buziaki :*
Piękna zebra, muszę w końcu ją zrobić, czaję się chyba od 3 lat bo zawsze wydaje mi się, że takiego prostaka mi goście wybuczą ;)
OdpowiedzUsuńno widzisz, a ja zawsze myslałam, ze to jest takie mega trudne ciasto :D ale ja tam sie goscmi nie przejmuje. co to zawsze musi byc jakies z kremem czy niewadomo czym? wazne ze smaczne. Niektórzy w ogole nie umieja piec i wystawiaja np. ciastka ze sklepu
Usuńdzisiaj wygrał rabarbar w cieście drożdżowym, ale o zebrze nie zapominam :)
Usuńu mnie mama ostatnio robiła coś z rabarbarem bo dostała go od znajomej ;p
Usuńojej piekna zeberka :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto! ;-)
OdpowiedzUsuńmi tez bardzo smakuje :)
Usuńwygląda bardzoo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń